Käyttökokemuksia Bosch Indego 400 Connect robottiruohonleikkurista
Indego tutustuu työpaikkaansa ja talon tavoille HEINÄKUU 2017
Ollaan vanhalla rintamamiestontilla Päijänteen rantamilla. Bosch Indego on vasta purettu laatikostaan ja yritetty ohjekirjojen mukaan virittää käyttökuntoon. Isosta nurmikkoalueesta on valikoitu vajaa 400 m² Indegon työmaaksi ja asennettu rajauskaapeli.
Robotin akku on latautunut, PIN-koodi näpytelty ja kuitattu vihreällä napilla. Odotellaan ja pähkäillään, mitä alkaa tapahtua. Näyttöön ilmestyy ”lähtölaskenta”: 3…2…1…hetken odotus, ja… SE LIIKKUU SITTENKIN! (lainaus: Galileo Galilei 1633).
Miten robottiruohonleikkuri toimii
Robotti tutkii työmaata Indego alkaa pakittaa latausasemastaan. Jarrutus ja käännös eteenpäin. Robotti lähtee tutkimaan tulevaa työmaataan. Se kiertää koko alueen ympäri seuraten reunakaapelia. Kulku on hidasta, välillä se pysähtyy, tekee pieniä kääntöliikkeitä puolelta toiselle, ja jatkaa taas eteenpäin. Mieleen tulee kilpikonna, joka nuuhkii houkuttelevan hajuvanan perässä, välillä meinaa hukata vainun, mutta sitten taas jatkaa. Oikeaa työtä Indego ei vielä tee, terät eivät pyöri. Nyt vain mittaillaan ja tutkitaan, suunnitellaan tulevia ajolinjoja. Kierroksen kiertäminen ottaa voimille, loppuun malliksi vain pieni pätkä leikkuuta ja paluu latausasemalle. Taas odottelua kolme varttia…
Rintamamiestalon pihapiirissä nurmikkoa pitkälti yli 1 000 m², josta rajattu enintään 400 m² työmaa robottiruohonleikkurille.

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

3.8/5 (5)
Keksi kesällä muuta tekemistä. Robottiruoholeikkuri hoitaa nurmikon leikkuun pihallasi automaattisesti.
Tuosta on aikaa kolmisen viikkoa. Sen jälkeiset muutama ensimmäinen leikkuukerta olivat edelleen paljolti katselua ja tuumailua. Välillä toki leikkuuta, mutta monasti robotti pysähtyi ja otti tuumaustauon. Näyttöön saattoi tulla teksti ”karttaa ladataan” tai ”kalibrointi”, ja hetken päästä taas liikkeelle.
Robottiruohonleikkurin pin-koodi estää laitteen väärinkäytön.
Aluksi robotti tykkäsi kiertää ja leikata vain alueen reunuksia, rajauskaapelia seuraten. Näytössä luki ”reunan leikkuu”. Vähitellen se rohkaistui työhommiin myös alueen keskiosiin, ja ilmoitti että ”nurmea leikataan”.
Bosch Indego 400 Connect -robottileikkurissa on selkeä näyttö, josta näkee laitteen tilan ja mahdollisien ongelmien virhekoodit.
Bosch Indego 400 Connect -robottileikkurissa on selkeä näyttö, josta näkee laitteen tilan ja mahdollisien ongelmien virhekoodit.
Ohjeita kannattaa noudattaa Heti alussa huomattiin, että ohjeita rajausjohdon asentamisessa kannattaa noudattaa. Muutamassa kohdassa oltiin vähän oiottu ja unohdettu 30 sentin mittatikku. Tästä Indego loukkaantui ja jäi jumiin reunan epätasaisuuksiin tai muihin esteisiin. Nurmikolla ei saa myöskään olla kepakoita, oksanpätkiä, haravointikasoja tms. Näihin tämä vehje jumittuu herkästi. Laite on myös ilmoille kranttu. Sateen kastelemasta nurmesta se ei tykkää. Liukkaat pyörät sutivat herkästi nurmen epätasaisuuksissa. Märkä ruoho tukkii leikkuuterät, kiertyy pyörien akseleihin, ja lopulta homma jää siihen.
Leikkuualueen kartan latautuminen robotin muistiin otti siis oman aikansa. Mutta sen jälkeen työ on sitten ollut suunnitelmallista ja jämptiä. Indego hakee alueelta sopivan aloituskohdan, josta se lähtee ajelemaan reilun viiden metrin suoria, kääntyy 180 astetta takaisin ja siirtyy samalla parikymmentä senttiä edemmäs, ja jatkaa taas viitisen metriä.
Kuinka robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikkoa?
Näin edestakaisin sahaten, muutaman kymmenen käännöksen jälkeen, tulee leikattua noin 30 neliön kokoinen alue nurmikkoa. Sitten Indego etsii uuden alkupisteen ja leikkaa taas pienen nurmitilkun. Näin edeten se käy vähitellen läpi koko alueen. Kokemuksen karttuessa robotti näkyy harjaantuvan niin, että päällekkäisiä ajolinjoja tulee vähemmän ja leikkuu käy taloudellisemmaksi. Näyttäisi myös siltä, että Indegolla on mielessään useampia leikkuusuunnitelmia. Eri kerroilla se leikkaa aluetta vähän eri järjestyksessä ja ajolinjat saattavat mennä 45 asteen kulmassa edelliseen kertaan nähden.
Kuinka robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikkoa?
Indego jaksaa yhdellä latauksella aika tarkkaan 30 minuuttia, palaa sitten lataustelakalle 45 minuutiksi, ja taas hommiin. Robotin on annettu vasta yhden kerran tehdä rauhassa työnsä loppuun. Se uurasti koko yön ja oli aamulla varikolla lepäämässä näyttö sammuneena. Urakka oli kestänyt kymmenisen tuntia. Indego on niin hiljainen, että leikkuuääni ei kuulu lainkaan sisälle.
Robottiruohonleikkurin lataus
Ei ole pelkoa, että naapureiden yöuni häiriintyisi. Muuten robotti on tehnyt parin kolmen tunnin työrupeamia. Sitten se on pysäytetty punaisesta stop -painikkeesta ja kannettu varikolle eli latausasemaan. Keskeytyksen syynä on ollut usein sade. Aluksi vehjettä tuli kannettua vaaka-asennossa kaksin käsin molemmista reunoista. Sitten huomattiin ohjeista, että Indegon perässä on nostokahva, josta sitä tulee kantaa pystyssä ”pää alaspäin”. Tämä lienee myös turvallisuusasia, etteivät sormet osu teriin. Kanniskelusta robotin pää taitaa mennä vähän sekaisin. Seuraavan startin yhteydessä näyttöön tulee vikakoodi asentovirheestä, mihin lääkkeeksi riittää kuittaus ja PIN-koodi.
Robottiruohonleikkurin latausaika
Robottileikkurin akun kestävyys
Sisäänajo on tehty. Indego on tutustunut työpaikkaansa ja oppinut talon tavoille. Ehkä se ajattelee, että parempikin tuuri olisi voinut käydä. Mikäpä olisi leikatessa uuden talon tasaista geometrisen selkeää nurmikkoa. Vanhan rintamamiestalon aikaa nähnyt, osin kuoppainen ja muhkurainen nurmikko on tottunut vähän järeämpiin työkaluihin. Olimme varautuneet myös pettymykseen. Lyhyen alkukokemuksen perusteella voi sanoa, että ainakin työnjälki on ensiluokkainen. Hitaasti hyvä tulee.

Pin It on Pinterest

Share This