Käyttökokemuksia Bosch Indego 400 Connect robottiruohonleikkurista
Bosch Indego -robottiruohonleikkuri – LOPPURAPORTTI SYYSKUU 2017
Täytyy muistaa, että Robbi ei tykkää märästä. Viime viikolla olin unohtanut sammuttaa yöksi ja aamulla se oli luisunut radaltaan ja jumittunut kukkapenkkiin. Kannoin lataukseen ja sitten taas jatkoi leikkaamista.
Robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikon vaivattomasti.
Meillä oli jossain vaiheessa ongelmia muurahaisten kanssa. Latausyksikkö oli aivan täynnä mustia pieniä muurahaisia ja kaikki kolot oli täytetty muurahaisten munilla. Muurahaiskarkotetta ja taas toimi. Kuvassa muurahaiset ja munat jo poistettu.
Robottileikkuri toimii kaikilla nurmikoilla.
Applikaatiosta näkee kartan leikattavasta alueesta. Siinä sanotaan, että alueemme on 332 m2. Sen takia ajateltiin ehkä laajentaa leikattavaa aluetta ensi kesänä. Käyttöohjeessa sanottiin, että robotti leikkaa n. 400 neliötä 14 tunnissa. Kun meillä leikattava alue tällä hetkellä on 332 neliötä, se tarkoittaa n. 12 tuntia. Kun vielä ynnätään siihen lataukset, koko nurmikon leikkaaminen kestäisi vuorokauden. Ilmeisesti täydellinen leikkaus tarkoittaa, että kaikkiin neljään suuntiin on leikattu. Sitten robotti käy rajat läpi ennen kuin aloittaa uuden leikkauskierroksen.
Bosch vastaa: Leikkuuaika noin 14 tuntia 400 m²:lle pitää sisällään leikkuu- ja latausajan. 30 min leikkuuta, jona aikana leikataan noin 35 m² ja sitten vuorossa on lataus 45 min. Luonnollisesti, jos alueella runsaasti esteitä tai kulmia niin ne vaikuttavat leikkuuaikaan. Nopeampi lopputulos perustuu Logicut-navigaatioon ja jotta kaikki alueet tulisi leikattua, niin aina aloittaessaan uuden leikkuun laite vaihtaa suntaa (45/90/ 135 astetta).
Robottiruoholeikkuri leikkaa nurmikon huolellisesti.
  Kokemusten perusteella on herännyt kysymyksiä sekä tullut esille parannusehdotuksia:
Hoidettu piha-alue kokonaisuudessaan yli 3 500 m², josta nurmikkoa yli puolet. Indego 400 hoitaa alueesta 400 m².

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

4/5 (2)
Keksi kesällä muuta tekemistä. Robottiruoholeikkuri hoitaa nurmikon leikkuun pihallasi automaattisesti.
1 Alkupakkauksessa oli vain kaksi johtoliitintä. Kannattaisi ohjeissa kertoa, että ihan tavalliset johtoliittimet käyvät; ei tarvitse Boschilta hankkia.
Bosch vastaa: Liitoksia tehtäessä voi luonnollisesti käyttää kaikkia varmuudella toimivia liittimiä. Manuaaleissa yleisesti toivotaan, että käytettäisiin valmistajien testaamia osia, sillä voimme olla varmoja niiden toimivuudesta ja kestävyydestä. Kaikkein yleisin tapa varmaan edelleenkin kuoria johtojen päitä ja liittää ne ristiin kietomalla ja päälle ilmastointi teippiä. Suositeltavaa on näiden liitoskohtien viereen laittaa vaikka 1 asennustappi molemmille puolille liitosta varmistamaan kestävyys.
2 Pikaohjeessa sivulla 71 on väärää tietoa. Rajauskaapeleiden ei tarvitse olla vierekkäin; robottihan leikkaa kaapelin päälläkin.
Bosch vastaa: Kaapelit voivat olla hyvinkin lähellä toisiaan, mutta jos ne menevät ristiin, niin ongelmaksi saattaa muodostua, että jokin alue jää leikkaamatta, koska kone luulee sen olevan ulkopuolista aluetta. Yksi kaapeli toimii rajana ja toinen nollaa sen. Toivottavasti nämä kaksi kuvaa avaavat aihetta. Oikean puoleisessa kuvassa reunasta kukka-alueeseen menevät langat ovat sopuisasti kierteellä ja seurauksena pieni alue istutusten alla jää hoitamatta, koska laite luulee sen olevan alueen ulkopuolella.
Robottiruohonleikkurin rajauskaapeleiden asentaminen.
Robottiruohonleikkurin rajauskaapeleiden asentaminen.
3 Error- ja ilmoituskoodit voisi näkyä applikaatiostakin. Ja PIN-koodin pitäisi olla mahdollista laittaa applikaatiosta.
Bosch vastaa: Tavoitteena on, että applikaatiosta saisi mahdollisimman paljon infoa ja että siitä voitaisiin suorittaa mahdollisimman paljon toimintoja. PIN-koodi on kuitenkin hiukan haastavampi kysymys, sillä monet PIN-koodivahvistukset saattavat liittyä turvallisuuteen. Tällaisia voivat olla esim. laitteen nosto, stop-painekkeen painaminen. Niissä lähtökohtana on ollut käyttöturvallisuus, jossa oletuksena ollut se, että käyttäjä käy fyysisesti laitteen luona.
4 Olisi hyvä, jos peruspakkaukseen kuuluisi joku suojakatos.
Bosch vastaa: Hyvä kysymys ja vaikkei se peruspakkaukseen kuulukaan, niin ensi keväänä koneille on mahdollista saada oma talli. Vaikkakin kone on hyvin säänkestävä, olen ainakin itse huomannut, että siitepölyaikaan toivoisi laitteelle pientä suojaa. Ohessa kuva tulevasta katoksesta, jota voi erilaisilla tarrasarjoilla tuunata mieleisekseen.
Robottileikkurin suojakatos.
5 On/off -katkaisija on piilossa. Pitää nostaa robotti nähdäkseen, onko päällä vai sammutettu.
Bosch vastaa: Katkaisijan sijoittaminen toiseen paikkaan saattaa vaatia useampia muutoksia rakenteessa. Arvokasta palautetta, joka varmasti huomioidaan ns. seuraavan malliston suunnittelussa.
6 Lopettaminen illalla ei onnistu, kun robotti on latauksessa.
Bosch vastaa: Applikaatiosta ei pysty suoraan lopettamaan, joten vaihtoehtoina antaa koneen lähteä liikkeellä ja pyytää sitten takaisin telakkaan tai painaa on/off-nappulaa.
7 Kaipaan ohjeistusta talvisäilöstä. Tietysti tuodaan sisään kuivaan paikkaan, mutta pitääkö olla latauksessa koko ajan, vai käydäänkö silloin tällöin lataamassa?
Bosch vastaa: Kun lämpötilat alkavat olla alle 5 asteessa, on suositeltavaa laittaa robotti talviteloille. Säilytys siten, että akku olisi viimeisen kerran jälkeen täyteen ladattu, kone puhdistettu ja sitten sekä kone että telakka kuivaan, turvalliseen paikkaan. Myyntipakkaus on itse asiassa pyritty suunnittelemaan siten, että se toimii hyvänä säilytyslaatikkona. Lisätarvikkeena on myös mahdollista saada ns. tarvikelaukku, johon sekä laite että telakka mahtuvat. Huoltotoimenpiteinä puhdistus, terien vaihto.
Robottileikkurin talvisäilytys ja huoltotoimenpiteet; puhdistus ja terien vaihto.
8 Miten rajauskaapelit säilyvät ulkona talven aikana? Meidän pitää ainakin poistaa tien vierestä, ettei lumiaura vie sitä mukanaan.
Bosch vastaa: Kaapelit säilyvät hyvin ja useimmissa tapauksissa nurmikko on jo ensimmäisen kesän aikana peittänyt ne suojiinsa. Jos on vaara, että lumityöt saattavat nostaa langat esiin, niin silloin ko. kohta kannattanee jo syksyllä ottaa ylös kiepille. Langat voidaan upottaa maahan noin 5 cm syvyyteen, mutta jos on vaara, että aura tai kola ottaa syvemmältä, niin silloin on keväällä vain tehtävä tarvittavat langankorjaustoimet ja varmistettava, että virta kulkee esteettömästi.
Olen muuten oppinut uuden englanninkielen sanan. Jotenkin ajattelin aikaisemmin, että siinä lukee MOVE, eli liiku, mutta lukeekin MOW, eli leikkaa nurmikkoa! Samoin MOWER tarkoittaa ruohonleikkuria. Robotti on mielestämme toiminut hyvin. Vähän hämmennystä ollut välillä, mutta kokemuksista oppii. Robbi on varmaan hommissa taas ensi kesänä. Harkitaan isomman mallin hankkimista, kun meillä on nurmikkoa n. 2000 m².

Pin It on Pinterest

Share This