Käyttökokemuksia Bosch Indego 400 Connect robottiruohonleikkurista

KOHDE 1 / Indego 700 M+ -käyttökokemuksia

ROBOTTIRUOHONLEIKKURI TESTISSÄ

Omakotitalon 600 neliöisellä nurmella temmeltää robottileikkurin lisäksi kaksi leikki-ikäistä lasta. Seuraa, miten Indego hoitaa ruohonleikkuun. 

Bob goes digital

KESÄKUU 2020

Edellisessä raportissa perehdyin Bosch Indego 700 M+ -robottiruohonleikkurin käyttöönottoon, rajauskaapelin asentamiseen sekä ensimmäiseen leikkuuseen. Nyt kerron Bosch Smart Gardening -sovelluksen käytöstä.

Robottiruohonleikkuri on ollut käytössä keskisuomalaisella omakotipihalla nyt kuukauden.

Sovelluksen asennus ja käyttökokemukset

Bosch Indegon pakkauksen pinnassa on QR-koodi, jonka lukemalla puhelin ohjautuu sovelluskauppaan, josta saa asennettua Bosch Smart Gardening -applikaation puhelimeen. Rehellisyyden nimissä heti, kun tiesin Bobin tulevan meille, menin jo sovelluskauppaan ja katsoin sitä ennakkoon. Nykyisin, kun ei ole montaa tuotetta, mitä voi ostaa ilman, että tarvitsee jokin mobiiliapplikaatio asentaa sen käyttämiseen. Tässä tapauksessa kyse ei ole kuitenkaan pelkästä ohjekirjasta sovelluksessa, vaan oikeasti laitteen ohjaamisesta. Kyllä, leikkurin saa liikkeelle myös laitteen napeilla, mutta tuntui luontevammalle käyttää laitetta asennuksesta asti mobiiliapplikaatiolla kuin laitteen näytöltä.

Sovellus itsessään näyttää hyvälle ja toiminta on jouheaa, joka ei ole aina itsestäänselvyys, joten selkeästi valmistaja on panostanut ohjelman käytettävyyteen. Yhteys leikkuriin toimii 2G-verkon kautta, joten sovelluksen käyttöönotossa ei tullut harmaita hiuksia yhteyden luomisessa. Loin tunnuksen Boschin palvelussa ja sovellus oli käyttövalmis. Todella helppoa. Käytin sovellusta siis jo leikkurin lähettämiseen pihan kartoitukseen ja odotin innolla karttakuvaa nurmikostani sekä tietoa sovelluksesta, montako neliötä nurmikkoni olisi. Muistan pihanrakennuksen ajalta, että nurmea laitettiin n. 600 m², mutta sen jälkeen on tullut paljon muutoksia pihaan ja kiinnosti millaiseen tulokseen tuo vihreä kesäntyöntekijä tulisi. En saanut kartoituksen jälkeen näitä tietoja näkyviin sovelluksessa, mutta kun annoin Bobin ”leikata” nurmikon kerran, tuli kartta ja nurmikon tiedot käyttöön. 474 m² ilman Bobin toimivallan ulkopuolella olevia alueita, eli autotallin takana olevaa nurmialuetta ja luiskia, jotka lienevät noin 100 m².

Kartoituksen pistin liikkeelle sovelluksesta, sitä se tekikin useamman tunnin, mutta minun ei tarvinnut sovelluksen osalta tehdä mitään. Ensimmäisen leikkauksen teetätin sillä kolmessa osassa, koska halusin selvittää, miten Bob toimii, eli muistaako se mitä on ollut tekemässä. Valitsin siis sovelluksesta ”Leikkaa”, ja Vihreä Bob lähti liikkeelle. Annoin sen pyöriä takapihalla, mutta kun ilta tuli, valitsin sovelluksesta ”Telakkaan” ja kohta se olikin kiltisti autotallissaan parkissa. Aamulla käskin sen jatkaa ja se palasi mihin oli jäänytkin. Tein saman vielä uudelleen ja hienosti toimi. Jouduin toki muutaman kerran etsimään häntä pihalta, koska en tiennyt missä hän oli kulloinkin hommissa. Tajusin jälkikäteen, että myös sen näkee sovelluksen kartasta.

Robottiruohonleikkuri hoitaa tehtäväänsä väsymättä.
Robottileikkuri palaa telakkaansa aina latauksen ajaksi, mutta tekee sen myös käskystä.

Kalenteriin pohjautuva käyttö

Kalenterikäytössä pystyy käytännössä asettamaan viikkokalenterin, jona aikana leikkuri työskentelee. Tämän testaamisessa oli haasteita, koska kun asetin kalenterin niin, että esimerkiksi: leikkaa tiistaiaamuna kaksi tuntia, sitten tunnin tauko ja sitten jatka. Kun menin tauon aikana ulos, Bob painoi hommia täysin omaa tahtiaan, vaikka piti olla tauolla, joten jostain syystä se ei toiminut. Kokeilin useampana päivänä, mutta jostain syystä Bob ei annettua aikataulua noudattanut. Tämä ei ole ongelma leikkurissa vaan sovelluksessa, jonka pitäisi lähettää liikkeellelähtö ja paluukomennot. Ongelma saattaa toki olla myös esimerkiksi puhelimessani: jostain syystä paluukomento ei olisi lähtenyt esimerkiksi sovellusten automaattisen sammuttamisen vuoksi. En varsinaisesti näe tarvetta tälle ominaisuudelle, koska älykkään leikkuun pitäisi ajaa sama asia, mutta ei esimerkiksi lähettää Bobia ulos sateella. Kokeilin vielä kerran ja asetin leikkausajan klo 12.00 – 20.00. Heräsin 00:24, kun kesätyöntekijäni innokkaana ilmoitti ruohon olevan leikattu.

IFTTT ja Google Home

Olin kiinnostunut leikkurin ohjaamisesta äänellä, vaikka olinkin varma, että en tarvitse sellaista toiminnallisuutta oikeassa elämässä, mutta se olisi hauska testata. Asensin IFTTT-sovelluksen jossa linkitin Bosch-tilin IFTTT-tiliin ja loin toiminnallisuuden, jossa sanomalla ”OK, google”, Android-puhelimeni alkaa kuuntelemaan ja ”mow the lawn”-komennolla Bob lähtisi liikkeelle. Valitettavasti en saanut tuota IFTTT-ohjausta toimimaan Google Assistantin, enkä Alexa Appin kanssa. Oletan, että tämän saisi toimimaan yhteensopivalla Googlen tai Amazonin laitteella. Tällä ei ole mitään tekemistä Bosch Indegon kanssa, vaan yhteensopivuusongelma johtunee tuoreesta käyttöjärjestelmästä ja mahdollisesti siitä, että kyseessä on työnantajan puhelin ja järjestelmähallintaoikeudet ovat sitä kautta siellä. En usko, että käyttäisin toiminnallisuutta muutenkaan, koska minulla on muitakin älykotilaitteita, joita ohjaan mieluummin puhelimen applikaatiolla kuin puheella.

Automaattinen käyttö

Aloin kokeilemaan eniten odottamaani SmartMow -toiminnallisuutta ja se toimi kerta kaikkiaan hienosti. Kun laittaa tilan päälle, sovellus kysyy saako leikata sateella tai kuumalla, monestiko viikossa nurmi leikataan sekä leikataanko useammin, jos ruoho kasvaa nopeammin. Asetin Bobille työajaksi maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 16.00. Sovellus luo itse optimaalisen leikkausaikataulun tuolla välillä ottaen esim. sääennusteen huomioon. Minulle ei selvinnyt, mistä palvelusta sovellus ottaa säätiedot tai ruohonkasvunopeuden, mutta automaattitilan arviointikriteerinä toimii minulle ainoastaan: pysyykö nurmi siistinä tekemättä mitään. Bob pyörii pihassa oman näkemyksensä mukaisesti parhaaksi näkemässään rytmissä ja nurmi pysyy hyvässä kunnossa. Tämä on juuri sitä, jota robottileikkurilta kaipaa, se tekee töitä puolestani. Loppukommenttina sovelluksesta, en siis ohjannut laitetta missään vaiheessa ohjauspaneelista, vaan olen tehnyt kaiken sovelluksella. Sovellus ja yhteys toimii siis hyvin, erityisesti SmartMow-tilassa.

 

Nurmikko kuukauden jälkeen

Leikkuri on nyt hoitanut nurmikkoa kuukauden verran ja tulokset näyttävät lupaavalle: nurmikko voi hyvin leikkauksen tiheydestä johtuen. Palaan leikkausjälkeen tarkemmin seuraavassa artikkelissa, mutta selvää on jo nyt, että tiheämpi leikkausväli parantaa nurmikkoa, kun siitä tarvitsee leikata vähemmän kerralla.

Lue myös käyttökokemuksia muista kohteista

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

4/5 (5)

Robottiruohonleikkuri pitää huolen nurmikostasi ja sinä voit nauttia vapaa-ajastasi. Kaunis ja tasainen leikkuujälki ilman nurmivaurioita. Lue lisää

Indego 700 M+ huolehtii pihastasi itsenäisesti alueen koon, mietymyksiesi ja paikallisten sääolosuhteiden mukaisesti. Tutustu

Indego mahdollistaa jopa pienten alueiden, kuten kalusteiden alle jäävien kohtien leikkuun ja leikkaa jopa 27 % kallistuksessa. Tutustu

Pin It on Pinterest

Share This