Käyttökokemuksia Bosch Indego 400 Connect robottiruohonleikkurista

KOHDE 1 / Indego 700 M+ -käyttökokemuksia

ROBOTTIRUOHONLEIKKURI TESTISSÄ

Omakotitalon 600 neliöisellä nurmella temmeltää robottileikkurin lisäksi kaksi leikki-ikäistä lasta. Seuraa, miten Indego hoitaa ruohonleikkuun. 

Vihreä Bob tuli taloon

TOUKOKUU 2020

Minulle tuli testiin Bosch Indego 700 M+ -robottiruohonleikkuri, josta tulen kirjoittamaan käyttökokemuksia neljässä eri artikkelissa. Tarkoituksena on testata tuote perinpohjaisesti ja pohtia myös robottiruohonleikkurin tuomia hyötyjä, haittoja ja kokemuksia.

Ruuhkavuosien aiheuttama kiire lastenhoidon, pihanhoidon, mökin kunnossapidon ja työssä käymisen ohella kaipaisi hieman helpotusta tiettyihin arkisiin hommiin. Pihassa on vuosien varrella lisätty kivetysalueita, liiteri, puita, yms. muita nurmikkoa rajaavia tekijöitä, jotka ovat merkittävästi hankaloittaneet leikkaamista: nurmen ajamisesta työnnettävällä leikkurilla on tullut hiki päässä reunojen kolistelua pikemmin kuin rentouttavaa kävelyä leikkurin perässä auringon laskiessa taustalla. Nurmenleikkuu pihassa, jossa ei ole esteitä oli paljon mukavampaa ja niinpä pahin innostus on karissut jo viime vuosina.

Robottiruohonleikkuri helpottaa nurmikon hoitoa keskisuomalaisessa lapsiperheessä.

Laitteisto

Bosch Indego 700 M+, jonka lisäksi 100 metriä lisää rajakaapelia, kaksi pakettia lisää asennuskiiloja, sekä ”autotalli”. 4-vuotias tytär antoi leikkurin nimeksi Vihreä Bob.

Kohde

Testausympäristönä toimii seitsemän vuotta vanha 1500 neliöinen omakotitalo tontti Keski- Suomessa, jossa on nurmea laitettu noin 600 neliötä ja nurmi rajautuu pensasaitaan, reunakiviin, muovinauhaan sekä reunalautoihin. Pihalle on alkanut muodostumaan hieman sammalta, johon toivon aktiivisen nurmikonhoidon auttavan, kalkin lisäksi.

Lisäksi leikkurin työsuoritusta todennäköisesti tullaan kesän mittaan kampittamaan lukuisilla kepeillä, trampoliinilla, hiekkaleluilla ja kaikella maan ja taivaan välillä mitä kaksi leikki-ikäistä vastoin ohjeistusta toimittaa nurmikolle esteeksi. Karkealla mittauksella mittasin asennettavan rajakaapelin tarpeeksi n. 270 metriä.

Vertailukohtana toimii tunnetun merkin ei vetävä ruohonleikkuri ja akkutrimmeri. Jälkimmäinen luonnollisesti jää reunojen siistimiseen. Näillä nurmikon hoitoon on kesällä mennyt noin 1,5 tuntia viikossa.

 Käyttöönotto

Aloitin asennuksen kävelemällä pihan muutaman kerran läpi ja miettimällä, miten rajauskaapeli tulisi laittaa. Katsoin käyttöohjeesta vaaditut minimietäisyydet kukkapenkkeihin ja reunoihin, jonka jälkeen tarkistin mittanauhan avulla mahdolliset ahtaat välit. Yllättävää oli, että leikkuri tarvitsee 75 cm kaapeleiden väliin ja 30 cm molemmin puolin esteisiin, joten mentävät väliköt olisivat 135 cm, joka tuntuu suurelle tilalle. Etupihalla minulla on kaksi kapeikkoa, jonka väli on 110 cm, mutta päätin kokeilla asentaa rajakaapelin normaalisti myös sinne koska muuten käytännössä koko etupiha jäisi Bobilta ajamatta.

Lisäksi minulla on erillinen nurmialue autotallin takana, jonne haaveilin Bobin pääsevän ajamalla tontin reunassa olevaa luiskaa myöten. Luin ohjekirjasta vaatimukset ja luiskassa ongelmaksi muodostui luiskan jyrkkyys (44 astetta). Kallistusanturi pysäyttää terät ja vetomoottorin, kun laite kallistuu yli 32 astetta. Tämän kuitenkin saanen leikattua Bobilla, koska se tukee useampaa nurmialuetta ilman toista lataustelakkaa. Toisin sanoen sille toiselle alueelle vedetään lenkki samaa rajakaapelia, mutta leikkuri ei aja itse sinne vaan se pitää nostaa erilliselle nurmialueelle. Ei kovinkaan iso vaiva, mutta toki olisi ollut mukava, jos se olisi voinut ajaa suoraan erilliselle alueelle. Luiskan loivennus? Ehkä ei kuitenkaan kannata ruveta maatöihin leikkurin reittien optimoimiseksi. Siitä miten hyvin Bob näistä alueista suoriutuu, kerron myöhemmin.

Rajauskaapeli ja lapset

Isoimpana huolena rajauskaapelin asennuksessa oli pihalla leikkivät lapset kavereineen, jotka taatusti juoksevat, hyppivät ja pomppivat juuri asennetun kaapelin päällä suurimpana huvinaan. Ohjeen mukaan kaapelin saa upottaa maksimissaan viiden sentin syvyyteen ja niinpä päätin tehdä lapiolla uran, jotta kaapeli hautaantuisi nopeammin nurmikkoon. Kävin lapiolla läpi kaikki kulkureitit ja tein kaapelille mahdollisimman matalan uran, joka osoittautui hyväksi ratkaisuksi, kun seuraavana päivänä näin viisi lasta juuri asennetun kaapelin päällä.

Lataustelakan asentaminen.
Käyttöohjeessa kerrotaan minimietäisyydet esimerkiksi kukkapenkkeihin.
Rajauskaapelin asentaminen.
Rajauskaapelin jatkaminen.

Rajauskaapelin huolellista asennusta

Varsinainen asentaminen alkoi telakan sijoittelulla, jonka paikka määrittyi puhtaasti sen mukaan missä olisi ohjeen mukainen sijoituspaikka ja sähköä saatavilla. Telakka tuli paikalleen paketissa tulleilla maaruuveilla, jonka jälkeen alkoi rajauskaapelin asennus. Välineinä sähkömiehen pihdit ja kumivasara. Lähtevä johto kuorittiin, kytkettiin telakkaan ja sitten konttaamaan ennalta suunniteltua reittiä läpi. Käytin asennuksessa poikkeuksellista huolellisuutta, koska ajattelin, että ei huvittaisi tehdä asennusta useaan kertaan, jos esimerkiksi leikkuri silppuaisi löysällä olevat johdot. Paketissa tuli 170 metriä kaapelia, jota jatkoin vielä 100 metriä. Jatkamisen sai tehtyä mukana tulleilla sähköliittimillä. Asennukseen meni ruokataukoineen 6 tuntia, koska tein vielä hieman lisää uria lapiolla. Täytyy sanoa, että laitteen mukana ollut asennusohje oli erinomainen. Kaikki asennukseen liittyvä oli kuvattu isoin värikuvin ohjeeseen, josta oli helppo tarkistaa esimerkiksi vaadittuja etäisyyksiä.

Ongelmanratkaisua

Kun sain tontin mutkat ja kulmat kontattua läpi, ja kaapelin takaisin telakalle, innostus oli suuri, vihdoinkin saisi leikkurin liikkeelle. Valitettavasti käynnistettäessä leikkuri ilmoitti että ”vika kaapelissa, tarkista että johto ei ole poikki ja että kaapeli on yli 20 metriä ja alle 250 metriä”?! Olin juuri vetänyt 270 metriä kaapelia ja tarkistin ohjekirjasta, jonka mukaan kaapelia voi jatkaa 350 metrin pituuteen saakka. Tarkistin kaikki jatkot, liittimet ja kytkennät, ja irrotin töpselin seinästä jne. Näiden kaikkien toimenpiteiden jälkeen leikkuri ei vieläkään käynnistynyt. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis lyhentää kaapelia eli oli katkaistava kaapeli ja jättää se aiemmin mainittu autotallin takana oleva kierto pois. Valitettavasti tämäkään ei auttanut ja totesin, että oli luovutettava siltä päivältä. Aamulla testaus jatkui ja kokeilin eri kaapelilla ja sain edelleen saman vikailmoituksen. Kun irrotin virtakaapelin telakasta ja laitoin takaisin, vikailmoitus hävisi. Sitten kytkin sen leikatun nurmialueen kierron takaisin, käytin virtakaapelin irti ja kaikki oli kunnossa. Joten jos olisin tiennyt virtakaapelin irrotuksen auttavan, olisin säästynyt johtojen katkomiselta ja vian etsinnältä.

Nyt Vihreä Bob olisi valmis lähtemään tutkimusmatkalle eli kartoittamaan tontin. Olisi mielenkiintoista nähdä miten suunnittelu ja tehty työ oli onnistunut. Bob kiersi kaikki nurmialueet pysähtyen välillä miettimään ja jatkaen sitten taas matkaansa. Kahteen paikkaan Bob jäi kiinni, jotka heti huomasin, että asentaessa oli rajaus tullut tehtyä aivan liian haastavaksi tälle sympaattiselle laitteelle, joka toivottavasti ottaisi suuren roolin pihan hoitovastuusta tulevana kesänä. Korjasin muutaman haastavimman paikan, lisäsin pari kiilaa kohtiin, joissa näytti, että kaapeli oli löysällä. Suunnitelmissa oli ollut rakentaa Bobille oma katos pihaan, mutta lisävarusteena saatava katos oli minulla odottamassa kasausta. Sen kasasikin ilman työkaluja noin viidessä minuutissa. Se näyttää todella tyylikkäälle ja maisemoi leikkurin hyvin. En sittenkään vaihtaisi itse tehtyyn.

Indego kartoittaa leikattavaa aluetta.

Ensimmäinen leikkuu eli pihan kartoittaminen

Koska Bob kartoittaa pihaa ja siinä olevia esteitä ensimmäiset kolme leikkuukertaa, lähetin sen ensimmäistä kertaa ”leikkaamaan” ruohoa, joka ei ole vielä kasvanut, jotta se oppisi pihan paremmin. Annoin sen pyöriä pihassa mielestäni epäloogisessa järjestyksessä (kuuluu asiaan). Muutaman kerran se jäi jumiin, koska olin asentanut rajalangan liian lähelle luiskaa tai muuten hankalaan paikkaan. Seurasin Bobin tekemisiä ja korjasin saman tien rajalankaa, jos se joutui vaikeuksiin. Lopulta se totesi, että nurmi leikattu ja paineli katokseensa. Nyt oli Bob omassa suojassaan ja näytössä kysyvä teksti: Leikkaa? Nyt ensimmäistä kertaa nurmikon istuttamisen jälkeen en malttaisi odottaa, että nurmi alkaa vihertää.

Lue myös käyttökokemuksia muista kohteista

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

3.9/5 (10)

Robottiruohonleikkuri pitää huolen nurmikostasi ja sinä voit nauttia vapaa-ajastasi. Kaunis ja tasainen leikkuujälki ilman nurmivaurioita. Lue lisää

Indego 700 M+ huolehtii pihastasi itsenäisesti alueen koon, mietymyksiesi ja paikallisten sääolosuhteiden mukaisesti. Tutustu

Indego mahdollistaa jopa pienten alueiden, kuten kalusteiden alle jäävien kohtien leikkuun ja leikkaa jopa 27 % kallistuksessa. Tutustu

Pin It on Pinterest

Share This