Käyttökokemuksia Bosch Indego 400 Connect robottiruohonleikkurista

KOHDE 3 / Indego 700 M+ -käyttökokemuksia

ROBOTTIRUOHONLEIKKURI TESTISSÄ

Uuden omakotitalon pihassa on vuosi sitten istutettu elinvoimainen nurmikko, joka vaatii paljon hoitoa. Seuraa, miten robottileikkuri kohteessa toimii.

Indego kohtaa haastavaa maastoa

HEINÄKUU 2020

Tonttini on kahteen erilaiseen puutarhakokonaisuuteen jaettu 1800 neliöinen entinen viljelypelto ja sittemmin metsäpohjainen tasamaatontti. Indego on nyt touhunnut yläpihalla talon takana olevalla 2019 valmistuneella nurmialueella ja nyt sen on vuoro päästä alapihalle huomattavasti karumpiin olosuhteisiin.

Alapihan hedelmätarha

Alapiha on loppuvuonna 2019 perustettu ja tasoitettu ns. hedelmätarhapuoli. Siellä kasvaa useita omenapuita, marjapensaita sekä lehtipuita. Talvella sinne tuotiin 10 nuppikuormaa täytemaata ja se tasoitettiin, ja keväällä istutin siihen suoraan nurmikon, ennen rikkakasvien hyökkäystä, ilman kunnollista multapohjaa. Talven sateiden vuoksi pohja on paikoitellen kuoppainen ja ruoho kasvaa epätasaisesti, joten olen paikkaillut sitä kevään mittaan mullalla. Alueella kasvaa myös rikkaruohoja kuten pioneerivadelmaa, rönsyleinikkiä, hevonheirakkaa ja juolaheinää. Luonnollisesti näistä on tarkoitus päästä eroon ja antaa nurmikon vallata alue. Mukana on myös kiviä ja oksia, joita olen parhaani mukaan noukkinut pois.

Omenapuiden ympärillä on nurmikonrajausnauhaa sekä verkkohäkit ja marjapensaiden ympärillä matalat kivivallit. En halunnut rajata mitään esteitä pois, sillä puut ja pensaat ovat hajanaisesti keskellä aluetta ja niiden rajaaminen ohjeiden mukaan olisi ollut käytännössä mahdotonta. Indego pystyy joka tapauksessa vaihtamaan suuntaa esteen kohdatessaan.

 

Erillisille leikkuualueille tarvitaan oma ekosysteemi eli telakka ja rajauskaapeli ja Indegoa siirretään sen alueen telakkaan, jossa halutaan leikata. Vedin rajauskaapelin alueelle, joka on noin 500 neliötä ja jo kartoituskierroksella huomasin pohjassa useita korjattavia kohtia, sillä Indego jumittui raja-alueilla pehmeään maahan ja oksiin. Näitä ongelmia ei ole yläpihalla ollut ollenkaan. Joten maaperän tasalaatuisuus ja ns. kantavuus on todella tärkeää. Onneksi nämä ongelmat ovat korjattavissa lapiolla ja oksien poistamisella. Muutama minimäki on myös kaapelin alla ja niistä Indego selviytyi sujuvasti eli paljon paremmin kuin oletin. Kaapelin onnistuin jälleen katkaisemaan kivenreunaan ja nyt pakkauksen molemmat geeliliittimet on käytetty. Tulen jatkossa tarvitsemaan niitä lisää, kun laajennan molempia leikkuualueita nurmen kasvaessa, joten niitä olisi voinut olla paketissa muutama enemmän kuin kaksi.

Robottileikkuri selviytyi sujuvasti myös haastavamman nurmialueen leikkauksesta.

Robottiruohonleikkuri kiertää omenapuut ja marjapensaat

Alapihan ensimmäisiä leikkuita olin seuraamassa läheltä ja korjaamassa pohjaa milloin kivistä, oksista tai kuopista, mutta nopeasti pääsin kärryille, mistä Indego selviää, ja mihin se jää jumiin. Esteet, kuten omenapuut ja marjapensaat Indego pystyy kiertämään kuten arvasin, joten onneksi en alkanut rajata niitä kaapelilla. Nurmikonrajausmuoviin Indego yrittää ajaa päälle, joten ne tulen vaihtamaan puu- tai kivireunuksiksi, jotta kiinnijäämiset vähenee. Kotosalla on oltava tätä aluetta operoidessa, jotta pystyy auttamaan Indegoa pahoissa paikoissa, mutta melko kohtuullisesti se selviää tämän villin hedelmätarhan leikkuusta. Leikkuukorkeus on armollinen 50 mm, kun siistillä yläpihalla se on 30 tai 40 mm. Indegon hoitaessa nyt myös alapihaa, minulta säästyy useita tunteja aikaa viikossa ruohonleikkuulta ja piha pysyy siistimpänä myös esim. punkkeja ajatellen.

Testasin myös SpotMow-toimintoa 4×4 m alueelle. Spotmow valitaan suoraan koneesta, sitä ei löydy sovelluksesta. Tällöin koneeseen asetetaan telakassa ollessa Spotmow-toiminto ja sitten se viedään leikattavan alueen vasempaan alakulmaan. Valittavana on 2×2, 3×3 ja 4×4 m -alueet. Indego leikkaa alueen kerran edestakaisin ja pysähtyy, jonka jälkeen se kannetaan takaisin telakkaan tai valitaan toinen lisäalue.  

Koira ja robottiruohonleikkuri

Pakko vielä mainita koiran ja robottiruohonleikkurin yhteiselosta, mikäli se mietityttää jotain. Oma koirani on totutellut kotiapulaisiin jo robotti-imurin myötä ja pihalla pörräävä laatikko aiheutti ihan vastaavat sydämentykytykset nelijalkaiselle ystävälle. Alkuun koira yritti päästä laitteesta eroon haukkumalla ja tekemällä hyökkäyksiä robottiruohonleikkuria kohtaan kuitenkaan fyysisesti koskematta, mutta on nyt jo tottunut siihen itsestäänselvyytenä. Alussa sanoin napakasti ”kiitos” ja komensin koiran pois nurmelta, ja nyt se jo makoilee terassilla rauhallisesti seuraillen Indegon menoa. Turvallisuusnäkökulmasta Indegon terät sijaitsevat niin keskellä laitetta, että sen ei pitäisi ylettää tassuille tai varpaille saakka. Yhteentörmäyksiä ei meillä ole sattunut, vaan koira väistää, jos Indego suuntaa kohti.

Lue myös robottileikkurin käyttökokemuksia muista kohteista

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

4.33/5 (3)

Robottiruohonleikkuri pitää huolen nurmikostasi ja sinä voit nauttia vapaa-ajastasi. Kaunis ja tasainen leikkuujälki ilman nurmivaurioita. Lue lisää

Indego 700 M+ huolehtii pihastasi itsenäisesti alueen koon, mietymyksiesi ja paikallisten sääolosuhteiden mukaisesti. Tutustu

Indego mahdollistaa jopa pienten alueiden, kuten kalusteiden alle jäävien kohtien leikkuun ja leikkaa jopa 27 % kallistuksessa. Tutustu

Pin It on Pinterest

Share This