Robottileikkuri on nyt tehnyt töitä yli 125 tuntia. Se on työskennellyt itsenäisesti ja lähes ongelmitta koko ajan. Ohjelmoin laitteelle heti alussa kolme erilaista työsuunnitelmaa. Rehevimmän kasvun aikana keskikesällä nurmikko oli tarpeen leikata joka päivä.

Kerrassaan upeata jälkeä

Robottileikkurin jäljiltä nurmikko on aina tasainen ja lyhyt. Pihamaa on kuin sametilla astelisi. Sopiva pituus ja kerralla leikattava määrä ovat vielä vähän ”hakusessa”. Leikkuuukorkeus 51 mm tuntui aluksi hyvältä. Ehkä sen voisi vielä vähän laskea pienemmäksi.

Alussa ohjelmoin koneen tekemään leikkuun joka arkipäivä ja se on turhan tiuhaan. Nyt leikkuri on tehnyt töitä joka toinen päivä. Heinäkuun sateisina lämpiminä päivinä nurmikko kasvoi nopeasti. Silloin palasin pariksi kolmeksi viikoksi päivittäiseen leikkuurytmiin.

Leikuutähde uppoaa täysin nurmikon sisään. Myös rajauslangat ovat uponneet näkymättömiin. Nurmikon leikkuusta jää kostealla kelillä selvät jäljet, siitä ei ole kuitenkaan mitään haittaa.

Leikkurin jäljet erottuvat kostella nurmikolla.

Robo sekoili

Muutamia häiriötilanteita on tullut eteen. Kummallisin niistä on pienen alueen jättäminen leikkaamatta toistuvasti. Näin keskelle nurmikkoaluetta jäi läiskä, jossa ruoho on muuta pidempää.

Robottileikkuri tekee töitään noin 10 metrin pituisina kaistoina, yleensä. Joskus se näyttää vetelevän koko nurmikkoalueen pituisia siivuja. Leikkaamaton kohta jäi tällaisen kääntöpaikan reunalle. Tilanne korjaantui, kun poistin muistista puutarhan ja käynnistin kartoituksen uudelleen.

Robo sekoili ja jätti leikkaamattoman tupsun keskelle nurmikkoa.

Robotin työskentelykaavio on jäänyt salaisuudeksi, sillä en ole voinut seurata nurmikon leikkuuta säännöllisesti. Kovin satunnaisesti se aloittaa työnsä eri paikoista. Työjälki on nyt tasaista. Reuna-alueetkin se leikkaa reunalangan säädön jälkeen melko tarkoin. Vain muutamaan paikkaan, josta en siirtänyt lankaa, jää viimeistelyn tarvetta.

Kiveyksen reunaa ei jää viimeistelyn tarvetta.

Pari häiriötilannetta

Kolme kertaa kännykkääni on tullut ilmoitus häiriötilanteesta. Kaksi kertaa leikkuri juuttui lipputangon juuressa olevaan kuoppaan. Ensimmäisellä kerralla se sai seistä siinä pari päivää, kunnes palasimme kotiin matkoilta. Toisella kerralla soitin kotiin ohjeet, miten leikkuri otetaan uudestaan käyttöön. Tämä häiriö poistunee, kunhan saan kuopan täytettyä.

Kerran kännykkääni tuli ilmoitus ”ruohonleikkuri rajausjohdon ulkopuolella”. Olisiko roboa kiinnostanut naapurin pihamaalla puurtanut samanmerkkinen työnnettävä akkukäyttöinen leikkuri. Tai oliko syynä se, että olin siirtänyt rajoitinlangan ohjekirjassa mainittua etäisyyttä lähemmäksi nurmikon reunaa. Johdon ulkopuolella leikkuri kuitenkin juuttui kiinni.

Sieltä robo nostettiin omalle tontille. Salasanan syöttämisen ja leikkuukäskyn jälkeen robo hakeutui telakalle, latasi akkunsa ja aloitti nurmikon leikkuun normaalisti.

Robo tekee tarkkaa jälkeä myös lipputangon ympärillä. Leikkuri on juuttunut pari kertaa jalustan reunaan syntyneeseen painaumaan.

”Kanttarireunat” ongelmallisia

Robo leikkaa tarkoin tasamaalla olevat reuna-alueet. Se työntää keulansa myös sen verran pensaaseen, että viimeistelytarvetta ei jää. ”Kanttarireunat” eli koholla olevalla raunakiveyksellä rajatut reuna-alueet jäävät leikkaamatta. Myös siinä tapauksessa, että siirsin kokeeksi reunajohdon lähemmäksi kanttikiveä.

Robo tunnistaa tietenkin esteen ja kääntyy sivuun. Koska leikkuuterät sijaitsevat melko syvällä leikkurin ulkoreunasta, reuna-alueelle jää ikävä nurmikkotupsu. En anna sen häiritä, ehkä tyydyn leikkaamaan tupsut pari kertaa kesässä aitasaksilla.

Robo ”uskaltaa” työntää nokkansa pensaan juurelle niin, ettei sinne jää viimeistelytarvetta.

Reunakivellä rajatun alueen reunaan jää leikkaamaton alue. Katos suojaa laitetta lintujen jätöksiltä ja suoralta auringon paahteelta.

Huolto- ja käyttövapaa laite

Sadan käyttötunnin kohdalla kännykkääni tuli huoltomuistutus ”tarkista leikkuuterät”. Kippasin koneen ympäri ja tarkistin terät. Ne tuntuivat uuden veroisilta. Terät ovat pienet ja terävät kuin puukon terä – toisin kuin perinteisissä ruohonleikkureissa. Jäin pohtimaan, mitenkähän kone selviää puun juuria tai kiviä sisältävillä pihoilla.

Terät ovat pysyneet uuden veroisina yli 100 leikkuutuntia.

Yllättävää oli myös se, miten siistinä ruohonleikkurin sisus oli säilynyt. Myös päällyspuoli on pysynyt siistinä sen jälkeen, kun tein leikkurille ”tallin”.

Parasta robottileikkurissa ovat upea työnjälki ja itsenäinen työskentely. Omalle pihalle sopivien leikkuuohjelmien löytymisen jälkeen kone on hoitanut nurmikon itsenäisesti. Ei enää orjuuttavaa paikalla oloa, ei bensan noutoa ja tankkaamista, ei koneen putsausta ja huoltoa. Ja kännykkäsovellus on verraton. Sillä voi seurata laitteen tilaa, käynnistää leikkuun tarvittaessa etänä ja siihen saa ilmoitukset mahdollisista häiriöistä.

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

Pin It on Pinterest

Share This