Alkukesä oli lämmin ja hyvin kuiva. Olin ohjelmoinut robotin leikkaamaan nurmikon joka arkipäivä. Se oli tietysti turhaa. Paikoin nurmikko näytti vähän jopa tallaantuvan. Vaihdoin leikkuuohjelmaa. Nyt robotti uurastaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 15.00 ja 22.00 välillä. Valitsemani leikkuun aikaikkuna on ainakin riittävän laaja. Ja leikkauskerrat riittävät hyvin ainakin kuivalla kaudella.

Suorakaiteen muotoisella osalla nurmikkoa robotti etenee yhdensuuntaisin linjoin. Välillä diagonaalisesti, välillä suorakaiteen sivun suuntaan. Rajoitinlankaan törmätessään kone tekee täyskäännöksen ja palaa osittain päällekkäistä linjaa. Leikkuujälki hipoo täydellisyyttä. Kapeikoissa kone pyörähtelee satunnaisen näköisesti ympäriinsä. Jälki on kuitenkin erittäin siistiä.

Leikkuun välillä robotti käy lataustelakalla lataamassa akkujaan.

Nurmikon leikkuuta ilo katsella

Robotin työskentelyä on hauska seurata. Koneella on oma logiikkansa mistä se aloittaa ja miten jatkaa latauksen jälkeen. Ja pikkupojat ovat innoissaan robotin tanssahtelusta nurmikolla. Leikkuujälki on tasaista, suorastaan upeaa. Eikä koneen jäljiltä tarvitse haravoida ruohojätettä.

Hyvästi nurmikonleikkuu ja haravointi, tunti viikossa lisää vapaa-aikaa ;-). Nyt voin lähteä kesällä matkoille vaikka useammaksi kuukaudeksi.

Robotin jäljiltä leikkuujälki on täydellistä, eikä leikkuu jätteitä tarvitse haravoida.

Ohjurijohto väärässä paikassa

Kirjoitin eka blogissani, ”Muurin kohdalla asennusjohto tulee perusetäisyydelle. Saapa nähdä, osaako kone leikata nurmikon siistiksi myös muurin kohdalta.” Epäilykseni osoittautuivat oikeiksi. Asennusohjeessa annetulla 35 cm:n rajausjohdon etäisyydellä reuna-alueille jää leikkaamaton ”irokeesi” tupsu. Samoin lipputangon ympärys näyttää pusikoituvan. Esteettömällä tasamaalla ohjurijohdon etäisyys on vain 5 cm. Sellaisissa paikoissa kone hoiti leikkuun moitteettomasti.

Ohjurijohdon siirtäminen

Täydellisyyttä kannattaa ainakin tavoitella. Niinpä päätin siirtää rajausjohdon lähemmäksi selvää nurmikkoalueen reunaa. Arvioin, että leikkaamaton osuus oli keskimäärin 15 cm. Otin ruuvimeisselin käteen ja nostelin jo vähän leikkuujätteeseen peittyneet kiilat puolesta piha-alueesta ylös. Leikkasin vanhalla ruohonleikkurilla reuna-alueen hyvin lyhyeksi ja asensin rajausjohdon 20 cm etäisyydelle nurmikon reunasta.

Asennustyö oli nyt jo tuttua ja siksi homma sujui nopeasti. Alueen laajentuessa johto kävi nyt lyhyeksi ja se piti jatkaa. Onneksi pakkauksessa oli johdinta runsaasti ja myös pari johtoliitintä mukana.

Sama nurmikon kulma kuin edellisessä kuvassa. Polttomoottorileikkurin terä vaatii lyhyeksi leikkuun jäljiltä teroitusta. Pyöristelin kulmakiveä varmuuden vuoksi vasaralla vähän lisää.

Leikkuu ohjurijohdon siirtämisen jälkeen

Nollasin varmuuden vuoksi koneen muistiin tallennetun vanhan alueen. Leikkaa käskyllä robotti lähti kartoittamaan uutta aluetta kiertämällä rajauslankaa seuraillen alueen ympäri. Kartoitusvaiheessa robotti törmäsi pari kertaa nurmikon reunalla olevaan esteeseen ja kysyi ”onko tämä este vai telakan takaosa”. Esteet kaiketi jäivät muistiin, sillä leikkuu näyttää onnistuneen ilman jumiutumisia. En itse ole ollut viikkoon paikalla, joten näköhavaintoa asiasta ei ole.

Nyt kone tekee tarkkaa työtä myös reuna-alueilla ja kulmissa. Käytävän reunassa robotti ajaa osittain kiveyksen päällä. Siitä ei tunnu olevan vaaraa, kun leikkuukorkeus on edelleen 5.1 cm. Uskaltaakohan nurmikon leikata vielä lyhyemmäksi vaurioittamatta teriä?

Robotti kulki nyt kartoitusvaiheessa selvästi reunakiveyksen päällä. Reunaan ei jää enää leikkaamatonta aluetta.

Nurmikko rajautuu selvästi istutusalueen reunalla. Niissä paikoissa kaventamani ohjurijohdon etäisyys eli 20 cm osoittautui sopivaksi. Robotti leikkaa nyt tarkasti pensaita hipoen. Kartoitusvaiheessa robotti törmäili lipputankoon. Leikkuu näyttää kuitenkin onnistuvan eikä nurmikko tupsuja jää enää jäljelle.

Ohjurijohto on nyt 20 cm:n etäisyydellä esteestä. Robotti antoi lipputangolle muutaman kovan pusun, mutta selvisi kuitenkin esteestä ilman apua.

Siistiä jälkeä pienen säädön jälkeen

Nurmikonhoito robotilla perustuu erilaiseen ajatukseen kuin perinteisillä leikkureilla. Robotti leikkaa usein ja vähän kerrallaan. Näin näkyvää leikkuujätettä ei synny. Mutta mikä on sopiva leikkuurytmi ja kauanko työskentelyyn yhdellä kerralla pitäisi varata aikaa? Siitä pitää vielä hankkia kokemusta. Ja miten robotti toimii sateella tai sateisina jaksoina? Nyt valittu leikkuun aikaikkuna on ainakin riittävän laaja. Ja leikkauskerrat riittävät hyvin ainakin kuivalla kaudella.

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

Pin It on Pinterest

Share This