Piti valita myös missä osassa Eurooppaa robottia käytetään.

Piti valita myös missä osassa Eurooppaa robottia käytetään.

Piuhan asennuksen ja töpselin seinään laiton jälkeen aloin tutkia konetta altapäin. Sinne piti asentaa iso punainen virtakytkin. Helppo nakkihan se, kytkin paikalleen ja kääntö. Alapuolella ei muuta jännittävää näkynytkään pikkuruisten terien lisäksi. Leikkuukorkeutta pystyy säätämään 10-portaisesti. Iso säädinpyörä löytyy koneen päältä suojaläpän alta. Säädin terät ensi alkuun melko korkealle, varmuuden vuoksi, sillä olihan leikkuualueella epätasaisuutta sekä puunjuuria. Koska Reino oli vielä täysin orientoitumaton, nostin itse koneen alustalleen latautumaan. Manuaalin mukaan akussa on lähtövirtaa, joten aloin herätellä Reinoa heti henkiin. Seurasikin jännittävä hetki, kun painelin nappuloita saadakseni peliin jotain eloa.

Varoitustarra. PIN-koodi kannattaa olla yhtä monimutkainen kuin muissakin laitteissa, jotta voro ei sitä keksi.

Varoitustarra. PIN-koodi kannattaa olla yhtä monimutkainen kuin muissakin laitteissa, jotta voro ei sitä keksi.

Hetken odottelun jälkeen näyttöön syttyi valo. Manuaali toisessa kädessä painelin nappuloita ja sain tallennettua päivämäärät ja ajat ja kielet kohdilleen. Kone kysyy myös PIN-koodia ja tämä onkin tärkeää, sillä se toimii varkaudenestona. Paketissa on mukana 2 tarraa, jotka voi liimata telakkaan ja koneeseen varoittamaan pitkäkyntisiä. Laite alkaa hälyttää, kun sitä nostetaan pois paikoiltaan. Ilman PIN-koodia konetta ei saa ohjelmoitua ja laite on hyödytön.

Tutustuin myös leikkuun ajastamiseen, mutta päätin sitten toistaiseksi hoitaa käskyttämisen manuaalisesti. Halusin olla itse paikalla, kun Reiska työskentelee.

KAUKOSÄÄTIMELLÄ VAIKKA REISSUSTA KÄSIN

Koko toiminnan edellytys on toimiva gsm-yhteys. Kun virrat laittaa päälle, kannattaa ihan ensimmäiseksi varmistaa, että kone löytää signaalin ja näyttöön ilmestyy sen ilmaiseva symboli.

Bosch tarjoaa mahdollisuutta ohjata ja ohjelmoida laitetta myös etänä kännykän tai tabletin välityksellä. Mukana tulee QR-koodi, jonka skannaamalla saa ladattua etäohjaussovelluksen. Etänä pystyy hallinnoimaan kaikkia niitä toimintoja, joita voi tehdä koneen käyttöpaneelissa eli käynnistämään leikkauksen, ajastamaan, ohjaamaan laitteen latausasemaan. Kartalta pystyy jopa katsomaan missä vaiheessa leikkuri on työnsä kanssa. En ole itse vielä ladannut etäkäyttöohjelmaa, mutta kesän aikana tulen testaamaan senkin.

JA MENOKSI

Alkuasetuksien jälkeen koneelle voi antaa kartoituskäskyn, joka tarkoittaa sitä, että laite kartoittaa rajakaapelia pitkin kulkien alueen koon ja muodon. Laite viettää latausasemassa muutamia toveja ennen kuin lähtee liikkeelle. Jos koneen toiminta tuntuu hidastelulta, kannattaa vilkaista näyttöä. Näytön tekstit vaihtuvat sen mukaan mikä toiminto on meneillään ja mm. kalibroinnin aikana kone mietiskelee paikallaan muutamia sekunteja.

On hassua katsella miten kone peruuttaa pois latausasemasta, alkaa kääntyillä ja ”haistella” seuraten rajakaapelin jokaista mutkaa. Tulee mieleen vainukoira, joka etsii jälkeä. Hitaasti kone etenee kaapelia pitkin, kulmissa tekee varovaisen käännöksen, etsii kaapelin keskiviivalleen ja jatkaa eteenpäin. Muutaman kerran kone pysähtyy ja näyttöön ilmestyy teksti ”Kalibrointi käynnissä” ja näytössä sekunnit alkavat juosta kymmenestä alaspäin. Tämän jälkeen kone jatkaa kaapelin kartoituksessa. Tässä toiminnossa vauhtia ei ole nimeksikään ja kone selviytyy kartoituksesta hitaasti, mutta varmasti. Kartoitusvaiheessa robotti kiertää vain ulointa rajauslankaa pitkin. Jos alueella on rajaamattomia esteitä, laite opiskelee ne parilla ensimmäisellä leikkuukerralla.

Kun täysi kierros on kierretty, se tietysti törmää latausaseman takaosaan. Nyt kone kysyy, onko kyseessä este vai latausaseman kääntöpuoli. Pitää painaa latausaseman kääntöpuoli. Kone osaa kiertää latausaseman ja ajaa suoraan töpseleihinsä. Paitsi että Reiska ei osannut, mutta siitä enemmän myöhemmin.

Käyttöönotto sujui siis varsin kivuttomasti ja vaikka asunkin melko etäällä gsm-mastosta ja mm. joidenkin puhelinoperaattorien kanssa on ollut ongelmia, Reiska sai aina yhteyden muutamassa sekunnissa.

Annoin myös saman tien leikkauskäskyn, mutta se onkin jo toisen blogin aihe.

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

Pin It on Pinterest

Share This