Käyttöönotto

Leikkurin pakkauksessa kehotetaan skannaamaan pakkauksen kyljessä sekä koneessa oleva QR-koodi. Miksi? Sitä ihmettelin jo edellisessä blogissani. En ollut aiemmin ladannut QR-koodin lukijaa kännykkääni. Siispä vierailu sovelluskauppaan ja naps naps – koodinlukija käyttöön.

Pakkauksessa on lyhyet ohjeet kännykkäsovelluksen lataamisesta. Tämä vaihe kannattaa tehdä viimeisenä. Robottileikkurin ohjelmointi ja käyttöönotto onnistuvat ehkä helpommin leikkurin päällä olevasta valikosta.

Pakkauksessa on lyhyet ohjeet kännykkäsovelluksen lataamisesta. Tämä vaihe kannattaa tehdä viimeisenä. Robottileikkurin ohjelmointi ja käyttöönotto onnistuvat ehkä helpommin leikkurin päällä olevasta valikosta.

Laatikon koodi latasi kännykkääni Bosch Indego etäohjaus sovelluksen. Aluksi sovellusohjelma kehottaa skannaamaan robotissa olevan QR-koodin. Robotin pitää tällöin olla kytkettynä tukiasemaan. Tämä skannaus muodostaa yhteyden robottileikkurin ja kännykän välille. Ohjelma kyseli yhteystietoni ja tallensi leikkurille keksimäni salasanan.

Sovelluksella voi käynnistää etänä leikkurin. Se myös näyttää kartalta leikatun alueen. Sovelluksella voi ohjelmoida robotille erilaisia leikkuuohjelmia eli ajanjaksoja eri päiville, jolloin robottileikkurin halutaan tekevän töitään.

Uteliaisuuttani käynnistin kännykälläni nurmikon leikkuun jo asennuspäivän iltana kaukana kotoa. Ja kappas vain, leikkuri kierteli pihamaallani, kun palasin kotiini. Miten yhteys toimii? Mökkini valvonta ainakin vaatii maksullisen nettiyhteyden.

Mielestäni etäyhteyden muodostaminen kannattaa jättää viimeiseksi tehtäväksi. Tämä voitaisiin mainita pakkauksessa, jotta leikkurin käyttöönotto ei aiheuttaisi turhaa hämminkiä.

Nurmikonhoidon ohjelmointi

Ohjekirjassa on hyvät ohjeet leikkuuohjelman syöttämiseen ja tallentamiseen. Niitä voi tehdä viisi erilaista. Robotti leikkaa nurmikon ohjelmassa esitettynä ajankohtana .

Leikkuuohjelman syöttö on helppoa koneen päällä olevilla näppäimillä. Näytössä näkyy matriisi, viikonpäivät allekkain, rivin muodostaa aikajana. Vasemman puolen näppäimillä liikutaan vaakasuoraan, oikeanpuoleisilla pystysuunnassa. Oikeassa alakulmassa on kello, joka kertoo tarkan ajan.

Kun kohdistin on kellonajan tarkkuudella siirretty oikealle paikalleen, alakulman painikkeella hyväksytään ajankohta. Samoin menetellään lopetusajankohdan kanssa. Digikello vain on niin pienkokoinen, että ainakaan auringonpaisteessa siitä ei tahdo saada selvää. Alkuun en itse edes huomannut koko kelloa.

Kokevatkohan linnut leikkurin uhkana. Paikka räystäsalla on ainakin huono. Linnun kakkaroita ja siitepölyä olen pyyhkinyt jo muutaman kerran. Ruudussa näkyy ohjelmointivalikon päänäyttö.

Kokevatkohan linnut leikkurin uhkana. Paikka räystäsalla on ainakin huono. Linnun kakkaroita ja siitepölyä olen pyyhkinyt jo muutaman kerran. Ruudussa näkyy ohjelmointivalikon päänäyttö.

Mutta miten kone pitäisi ohjelmoida? Siihen ohjekirja ei anna juurikaan vinkkejä. Ohjekirjassa mainitaan, että ”Indegon teräjärjestelmä on suunniteltu lyhyen ruohon (3 – 5 mm:n) leikkaamiseen”. Tämä tarkoittanee, että kerralla ajettavaksi tarkoitettu sänki ei saisi olla suurempi. Leikkuukorkeus säädetään koneen päällä olevasta kahvasta 5 mm:n välein 20 – 60 mm:n välillä.

Ohjekirjan mukaan 550 m2:n nurmikkoni leikkaamiseen täytyy varata vähintään 6,5 tuntia. Jos kone tosiaan pörrää noin kauan pihamaalla, ainakin osan ajasta sen pitäisi työskennellä myöhään illalla. Varhain aamulla nurmikolla on kastetta, joten se ei liene hyvä leikkuuajankohta.

Valitsin siis ensimmäiseksi ohjelmaksi leikkuun arkipäivinä kello 17 – 22 välillä. Ja leikkuukorkeudeksi 51 mm. Olin ennen asennusta ajanut nurmikon vanhalla leikkurilla ohjeen mukaisesti lyhyeksi. Koska kevät on ollut kovin kuiva, halusin nurmikon jäävän kohtuullisen pitkäksi. Leikkuri lähti asetusten hyväksymisen jälkeen töihinsä.

Kävin katsomassa kymmenen jälkeen leikkuujälkeä. Tuntui siltä, että kirjan ohjeistama aikaikkuna ei aivan riittänyt, vaikka leikattavaa ruohonpituutta oli vain vähän. Robotti jatkoi kuitenkin seuraavana päivänä siihen mihin oli työnsä edellispäivänä jättänyt. Nyt leikkuusuuta oli kuitenkin toinen. Hyvä juttu.

Robotin ohjelmointiin menee sen verran aikaa, että työtä varten kannattaa varata istuin. Ainakin, jos kontillaan olo on vaikeaa.

Robotin ohjelmointiin menee sen verran aikaa, että työtä varten kannattaa varata istuin. Ainakin, jos kontillaan olo on vaikeaa.

Uusi leikkuuohjelma

Robotti on hyvin hiljainen, ajoäänet kuuluvat vähän. Leikkuuterien äänen hädin tuskin kuulee, jos menee sen vierelle seisomaan. Tieto siitä, että robotti kulkee joka ilta pihamaalla, tuntuu vähän oudolta. Lasten varalta ohjelman voi helposti keskeyttää. Ja koneen päällä on vielä turvakytkin vahinkojen estämiseksi.

Riittäisiköhän leikkuu joka toinen päivä. Tai vielä harvemmin. Ohjelmoin toisen ohjelman, jossa leikkuuajat ovat maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 15 – 22.

Valikosta tullaan pois hyväksymällä ohjelma ”valmis” painikkeella. Mutta miten päästään ulos ohjelmoinnista. Ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin painaa leikkuu. Ja robotti lähti leikkaamaan, vaikka oli aamupäivä. Komensin koneen valikosta takaisin telakalle. Mutta eipä se sinne parin yrityksen jälkeenkään osunut, vaan lähti kartoittamaan nurmikkoaluetta. Lopulta robotti löysi telakan. Kone ei käynnistynyt enää aikaikkunan puitteissa vaan jouduin komentamaan sen leikkuuhommiin valikosta.

Saa nähdä, miten leikkuu sujuu parin päivän päästä. Siitä kerron seuraavassa blogissani.

Android puhelimella perustoiminnot voit ohjata helposti myös etänä.

Android puhelimella perustoiminnot voit ohjata helposti myös etänä.

Etäkäyttö

Uteliaisuuttani aloitin robotin käytön asennusvaiheessa manuaalisesti kauko-ohjattuna. Paketissa mukana tullut ohjepaperi oli tietenkin jäänyt lukematta. Kännykkäsovelluksen asennus siis onnistui helposti QR-koodilukijan ohjaamana.

Ainakin Android puhelimessa robotin ohjauksen käyttöliittymä on hyvin selkeä ja yksinkertainen. Valikko on kovin erilainen edellä mainitussa ohjepaperissa. Onneksi. Robottileikkurin etäkäyttö onnistuu helposti kännykällä. Ja leikkuujäljen – siis leikatun alueen – voi tarkistaa vaikka mökin riippukeinusta.

Ohjekirjan mukaan laitteessa on nostotunnistin, joka lukitsee robotin. Avaaminen vaatii salasanaa, jos leikkuria aiotaan käyttää noston jälkeen. Täytyy testata tämä jossain vaiheessa.

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

Pin It on Pinterest

Share This