Avasin robottileikkurin pakkauksen sunnuntaina. Päätin tutustua käyttö- ja asennusohjeisiin rauhassa. Pakkauksen sisältä löytyi kaksi käyttöohjetta, lyhyillä teksteillä ja runsailla kuvilla varustettu ”lakana” ja perinteinen käyttöohjekirja. Molemmat ohjeet ovat selkeitä ja helppolukuisia. Kirjasta löytyvät lisäksi kaikki mahdolliset varoitukset ja tekniset tiedot.

Pakkauksen ohje aiheutti pientä hämminkiä

Lakanan ohjeita tarkoin noudattamalla asennus onnistuu helposti. Tarkoin tarkoittaa sananmukaisesti sitä, että jokaisella sanalla on merkitystä. Onneksi sanoja on vähän ja kuvat kertovat lopun. Käyttöohjeeseen kannattaa tutustua ennakkoon huolella. Näin vältyt purkutöiltä ja asennus sujuu helposti.

Pakkauksessa kehotetaan skannaamaan pakkauksen kyljessä oleva QR-koodi sekä myöhemmässä asennusvaiheessa robotin päällä oleva QR-koodi. Missä asennusvaiheessa ja miksi, olisi ollut hyvä kertoa lakanassa. Skannaus kannattaa tehdä asennuksen lopuksi. Tästä kerron myöhemmin.

Toiselle leikkurille asennetut piuhat eivät kelpaa

Pihamme rakennettiin pari vuotta sitten, jolloin ensimmäiset robottileikkurit olivat tulleet markkinoille. Äskettäin eläköityneenä ajattelin varautua tulevaan: nurmikon leikkuu ei saa orjuuttaa säännölliseen paikalla oloon. Ja voi se leikkuu joskus myöhemmin olla liikaa hupeneville voimille. Asensin siis valmiiksi siirtonurmen alle ohjauslangat – toisen tunnetun leikkurimerkin ohjeilla. Telakointipaikka oli varattu tulevan grillikatoksen reunalle.

Aiemmin asennetut ohjauslangat sijaitsevat Boschin koneelle väärässä paikassa. Myös telakointipaikka piti vaihtaa. Boschin robotti vaatii melko paljon telakointitilaa. Pihan perällä sitä olisi, mutta emme halunneet telakointiasemaa olohuoneen ikkunan näkymän parhaalle paikalle.

Telakointiasemalle pitää saada virta, paras paikka on siis seinän vieressä. Siinä se on myös omilta katseilta suojassa. Meillä kadulla kulkijat saavat ihmetellä outoa vehjettä. Toivottavasti ilmoitus PIN koodista saa pitkäkyntiset pysymään loitolla.

Ohjauslanka asennetaan 35 cm:n etäisyydelle nurmikon reunasta. Takertuukohan leikkuri kanisuojiin?

Kauankos sitä kilometriä konttaa – sata metriäkin voi tuntua pitkältä

Asennuksen raskain vaihe on rajoitinlangan asentaminen. Ryhdyin tiistaina illan korvassa hommaan. Asennuksesta tulee nopeasti sarjatyötä, kun noudattaa tarkoin lakanan asennusohjeita. Maakiila skaalatikkujen osoittamaan kohtaan, vasemmalla kädellä piuha tiukalle kiilan alle ja kumivasaralla naps naps. Piuhan asennuksessa meni yksi ilta – puolet ajasta tosin kului naapureiden kanssa seurusteluun, kun he kukin vuorollaan tulivat ihmettelemään isännän touhuja. Veikkaanpa, että parin vuoden päästä useammallakin pihamaalla pörrää robottileikkuri.

Konttaussuojat on tarpeellinen varuste ohjauslangan kiinnityksessä

Matalajännitteiset johdot voi kytkeä itse. Kuorinta – katkaisupihdit kannattaa varata valmiiksi telakointiaseman viereen. Ruuvaria ei tarvita, asemassa on näppärät liittimet.

Rajausjohto jää selvästi näkyviin. Käyttöohjeessa luvataan sen uppoavan nurmikon sisään parissa – kolmessa viikossa. Toivottavasti niin käy. Pikkuvesselimme kiinnostuvat kyllä tästä piuhasta.

Helppoa kuin heinän teko

Loppuosa asennuksesta sujui helposti. Virransyöttö piuhat kiinni, virta-avain kotelon pohjassa olevaan koloon ja asetusten syöttäminen leikkurin päällä olevan näytön mukaan. Asetusten hyväksymisen jälkeen robotti lähtee kartoittamaan nurmikkoaluetta kulkemalla ohjauslangan päällä. Tasaisella paikalla ohjauslanka asetetaan 5 cm:n etäisyydelle kiveyksestä. Leikkuri varmaankin leikkaa nurmikon siististi kiveystä myöten. Muurin kohdalla asennusjohto tulee perusetäisyydelle. Saapa nähdä, osaako kone leikata nurmikon siistiksi myös muurin kohdalta.

Nurmikollamme taitaa olla liian vähän haasteita robottileikkurille. Ainut kierrettävä este on lipputanko. Kartoitusvaiheessa leikkuri kulki kauniisti sen ympäri, vaikka lipputangon tyvi on vähän kuopassa. Nurmikkoalueella on paljo kulmia. Lisää työvaikeutta voivat aiheuttaa istutusten kaninsuojaverkot. Myöhemmissä blogeissa kerron, kuinka nurmikon leikkuu onnistuu. Toivottavasti viimeistelijälle ei ole tarvetta.

Kartoittaja pihakiveyksen kohdalla

Koodilla kytket leikkurin kännykkääsi

Boschin Indego sovellus näyttää mm. kartalta leikatun alueen. Sovelluksella voi ohjelmoida robotille erilaisia leikkuuohjelmia. Tietysti ne voi tehdä myös leikkurin näytöllä hyvin helppokäyttöisillä painikkeilla. Kännykälläsi voit kytkeä leikkurin toimintaan. Bloetoothin kauttako? Se ei selviä mistään. Tuskinpa koneessa on sim-korttipaikkaa. Mutta tämä on jo seuraavan raportin tarina.

ANNA ARVOSTELUSI RAPORTILLE

Pin It on Pinterest

Share This